Connect with us
Reklama



Co ochutnat

Pochoutky, které u cizinců vzbuzují třes

Publikoval před

czerninaPolský stůl je obrovskou ságou obsahující recepty a ingredience z celé Evropy. Od Litevců si Poláci zapůjčili recept na červený boršč na kvásku a bigos, od Němců vepřové koleno (golonka), od Francouzů okurkový salát (mizeria) a od Rusů pirohy (masem plněné taštičky), marinované houby a zavařeniny. Recept na faworki a koblihy dorazil od Vídně, po úspěšné ofenzívě Jana III. Sobieského proti Turkům.

Základem jídelníčku průměrného Poláka byl kdysi chléb, kaše, hrách, zelí a levné sledě – marinované, solené a uzené. Velký přínos pro rozvoj polské kuchyně má královna Bona Sforza, která s sebou přivedla nejen italské kuchaře, ale také mnoho druhů zeleniny, která je dnes základem polských polévek – petržel, celer a pórek. Královnina zeleninová zahrádka na krakovském Łobzowie existuje dodnes.

Polským exportním hitem je żur (żurek, moučná kyselice), neboli polévka z kysaného chleba a kysaných okurek. Dodnes se kvasí tradičním způsobem – v sudech ponořených do řeky Narwi. Máme také pochoutky, které u cizinců vzbuzují třes – krvavě červenou czerninu s kandovaným ovocem, dršťky, kravské jazyky v aspiku (ozorki).

Díky Židům se na polských stolech objevil kapr a bramborové placky, podávané s kysanou smetanou a cukrem. A brambory (kartofle, bulwy, pyry)… se zdají být dodnes v polské kuchyni prostě nenahraditelné. Jsou základem jídel v Suwalském regionu (cepeliny), Podlesí (babki a kiszki ziemniaczane), Kašubsku (pulki), Slezsku (kluski śląskie). Nechce se nám věřit, že v roce 1739, když se poprvé objevily v prodeji v koloniálu v Krakově, stály více než čokoláda!

Polská kuchyň vždy využívala bohatství bylin a koření: pepře, kmínu, hořčice, muškátového oříšku, nepostradatelného ke kořenění divočiny, jalovce, tymiánu přivezeného královnou Bonou a zapomenuté (neoprávněně) černuchy.

polsko.travel

Continue Reading
Komentujte

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Co ochutnat

Tlustý čtvrtek

Publikoval před

Poslední čtvrtek masopustu je v Polsku nerozlučně spjat s koblihami. Tradice oddávání se tomuto sladkému potěšení je v Polsku dlouhá několik století.  Dnes můžete v Polsku koupit koblihy téměř kdekoliv. Není divu, Poláci tento den zkonzumují kolem 100 milionů těchto sladkých plněných koulí, což je na jednoho „statistického Kowalského“ dvě a půl koblihy. I když jsou koblihy v supermarketech za velmi nízké ceny, polští spotřebitelé stojí i tři hodiny před vyhlášenými pekařstvími, aby sobě a svým blízkým zajistili tuto sladkou pochoutku. Druhů koblih je nepočítaně a na své si přijde každý. Polská tradice je pro jiné národy dosti málo pochopitelná obzvláště proto, že její termín je pohyblivý. Letos se slaví dnes. Příští rok až 28. února.

Pokračovat ve čtení

Co ochutnat

Pití piva na veřejnosti má být v Polsku zakázáno

Publikoval před

 

Podle návrhu poslanců PiS má v Polsku platit zákon, který dává tamním obcím právo omezit dostupnost alkoholu. Návrh zákona umožní obcím, aby mohly zakázat prodej alkoholu od 22 do 6. hodiny ranní. Zákaz se má týkat i piva nebo umožnit obcím omezit licencí prodej alkoholu v jednotlivých prodejnách. Zakázáno úplně má být pití alkoholu na veřejných místech s výjimkou míst k tomu určených. Jen radní obce mohou navíc vyznačit, kde takovýto zákaz na veřejných místech platit nebude.

(rmf24.pl)

Pokračovat ve čtení

Co ochutnat

Taštičky s kořenovou zeleninou a Lučinou

Publikoval před

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWrocław je překrásné město v polském Dolním Slezsku. Protéká jím řeka Odra, která se zde dělí do několika koryt a tak vytváří mnoho ostrovů, které spojuje přes 300 mostů. Poklidnou atmosférou a maloměstským charakterem mi připomíná Brno, možná proto se sem tak ráda vracím. Určující pro Wrocław je poválečný vývoj, kdy odešlo většinové německé obyvatelstvo a přistěhovali se Poláci z východu, z oblastí, které byly odstoupeny Sovětskému svazu, tedy především z okolí Lvova a z Litvy. Jejich krásný východní akcent je v ulicích slyšet dodnes. Ve Wrocławi jsem kdysi strávila dvakrát měsíc prázdnin na letní škole polštiny, a tak jsem s velkým nadšením uvítala nabídku polské ambasády (Pokračování textu…)

Pokračovat ve čtení
Advertisement

Nejnovější příspěvky

Advertisement
Advertisement

Facebook

  • Evropská komise může trestat Polsko za smog 22.2.2018
    Evropský soudní tribunál dnes zveřejnil své rozhodnutí o tom, že Polsko porušilo unijní předpisy v rámci ochrany ovzduší. S žalobou z roku 2015 tak uspěla Evropská komise. Soud ovšem neudělil Polsku pokutu, ale po jeho vyhlášení musí Polsko informovat Evropskou komisi o tom, co dělá v boji proti znečištění ovzduší. Pokud se Brusel rozhodne, že […]
    Jaromír Piskoř
  • Polská centrální banka vede skrytou antikampaň 22.2.2018
    V Polsku vzbudila rozruch kampaň centrální banky proti kryptoměnám. Banka uvedla, že zaplatila 91 tisíc zlotých (asi 550 tisíc korun) společnostem Google a Facebook, ale také firmě Gamellon, která sdružuje polské youtubery. Právě video na síti youtube postrádající jakékoliv reklamní či PR označení vzbudilo nelibost části veřejnosti. Podle polských zákonů musí být reklamní sdělení jasně […]
    Jaromír Piskoř
  • Maďarský parlament podpořil Polsko 22.2.2018
    Maďarský parlament považuje proceduru zahájenou proti Polsku za „nebezpečný precedens“, kdy si komise rozšířila své pravomoci jako strážce smluv v rozporu s tím, „jak je stanoveno v zakládajících dokumentech společenství“, uvádí se podle MTI rovněž v rezoluci. Rezoluce schválená maďarským zákonodárným sborem označuje spuštění uvedené procedury za nepřijatelné. Podle agentury MTI zároveň zdůrazňuje, že článek […]
    Jaromír Piskoř