Connect with us
Reklama



Co ochutnat

Hovězí maso se dusí s hlávkovým a vepřové s kyselým zelí

Publikoval před

BigosBigos je jídlo, které se vesměs vaří v zimních měsících. Je holt tedy čas na toto téma. Do Polska se pravděpodobně dostal spolu s králem Vladislavem II. Jagellem, který toto jídlo podával na jím pořádaných lovech (dle české wikipedie) a polské zdroje o původu slova uvádějí že má původ v „sekání na drobné kousky“.

Bigos je praktické a syté jídlo, které vydrží poživatelné delší dobu a i proto měl asi úspěch u armád, v tehdejší době se po dnešní Evropě potulujících. Existuje mnoho receptů přípravy Bigosu, ale liší se hlavně variantami různých přísad. Postatou je drobně nakrájené zelí a maso. Zelí kyselé a hlávkové, masa nelépe několik druhů a poslední době přibyla i varianta vegetariánská (?).

Receptů na Bigos je v samotném Polsku stovky a skoro by se dalo napsat, že každá polská rodina vaří svůj zaručeně nejlepší Bigos. Je to trochu jako s českou svíčkovou či segedínským gulášem. Můj vyzkoušený recept pochází z českého Slezska a od tradičního staropolského se moc neliší.

Ingredience:

1 kg hlávkového zelí
750 g kyselého zelí
30 – 50 g sušených hub
4 cibule
2 lžíce sádla
250 g vepřového masa
250 g hovězího masa
150 g uzeného bůčku
250 g libové klobásy
100 g sušených švestek
3 jablka
2 bobkové listy
10 zrnek celého pepře
5 zrnek nového koření
2-3 deci červeného stolního vína
dle chuti – sůl, mletý pepř, kmín, ocet, cukr (med)

Postup:

Sušené houby a švestky předem namočíme (zvlášť). Na drobno nasekané hlávkové zelí prolijeme vařící vodou. Na sádle osmahneme cibuli a na kostičky nakrájené ochucené hovězí maso, které zprudka krátce zatáhneme. Dodáme zelí, zalijeme trochou vody či vývaru, podle chuti a zvyku kmín či další přísady a dusíme. Když je hovězí maso měkké dodáme houby a švestky. V další pánvi či hrnci, k na sádle osmažené cibulce, přidáme bůček, vepřové maso a posléze kyselé zelí. Dusíme. Máme-li masa v obou hrncích měkká, spojíme obé do jednoho velkého hrnce, přidáme na hrubo nastrouhaná jablka, klobásu (raději ne moc tučnou) a zalijeme vínem. Pár minut podusíme a dle chuti okořeníme.

V tomto receptu se zachovává pravidlo, že hovězí maso se dusí s hlávkovým a vepřové s kyselým zelí. Názory bigosologů se zde rozcházejí. Někteří maso připravují zvlášť na pánvích každé trochu jinak okořeněné, někteří bez dušení v zelí, ale dohromady na jedné pánvi. Variant přísad v závěrečném míchání je mnoho. Dodávají se další masa, například telecí, kachna či uzená žebra, ale také brambory nebo strouhaná červená řepa. V dochucovadlech figuruje mnohdy med, tvrdý alkohol, citron či různé byliny.

Bigos je prý nejlepší za 3 dny, když se všechny chutě spojí. Nejlepší Bigos v životě jsem jedl na horské chatě na polské straně Broumovské vrchoviny a paní domu tvrdila, že v tom zavařovacím hrnci ve sklepě na nás čekal 14 dnů. Každopádně Bigos dokáže velmi dobře „zestárnout“ i naporcovaný v mrazáku. Vegetariánskou variantu se sójovými kostkami a nevímčímještě bezmasým jsem nikdy neokusil, takže k ní nic smysluplného napsat nemohu.

jp

 

 

 

Continue Reading
Komentujte

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Co ochutnat

Pití piva na veřejnosti má být v Polsku zakázáno

Publikoval před

Podle návrhu poslanců PiS má v Polsku platit zákon, který dává tamním obcím právo omezit dostupnost alkoholu. Návrh zákona umožní obcím, aby mohly zakázat prodej alkoholu od 22 do 6. hodiny ranní. Zákaz se má týkat i piva nebo umožnit obcím omezit licencí prodej alkoholu v jednotlivých prodejnách. Zakázáno úplně má být pití alkoholu na veřejných místech s výjimkou míst k tomu určených. Jen radní obce mohou navíc vyznačit, kde takovýto zákaz na veřejných místech platit nebude. (Pokračování textu…)

Pokračovat ve čtení

Co ochutnat

Taštičky s kořenovou zeleninou a Lučinou

Publikoval před

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWrocław je překrásné město v polském Dolním Slezsku. Protéká jím řeka Odra, která se zde dělí do několika koryt a tak vytváří mnoho ostrovů, které spojuje přes 300 mostů. Poklidnou atmosférou a maloměstským charakterem mi připomíná Brno, možná proto se sem tak ráda vracím. Určující pro Wrocław je poválečný vývoj, kdy odešlo většinové německé obyvatelstvo a přistěhovali se Poláci z východu, z oblastí, které byly odstoupeny Sovětskému svazu, tedy především z okolí Lvova a z Litvy. Jejich krásný východní akcent je v ulicích slyšet dodnes. Ve Wrocławi jsem kdysi strávila dvakrát měsíc prázdnin na letní škole polštiny, a tak jsem s velkým nadšením uvítala nabídku polské ambasády (Pokračování textu…)

Pokračovat ve čtení

Co ochutnat

Pochoutky, které u cizinců vzbuzují třes

Publikoval před

czerninaPolský stůl je obrovskou ságou obsahující recepty a ingredience z celé Evropy. Od Litevců si Poláci zapůjčili recept na červený boršč na kvásku a bigos, od Němců vepřové koleno (golonka), od Francouzů okurkový salát (mizeria) a od Rusů pirohy (masem plněné taštičky), marinované houby a zavařeniny. (Pokračování textu…)

Pokračovat ve čtení
Advertisement

Nejnovější příspěvky

Advertisement

Advertisement

Facebook

  • Morawiecki nahrazuje Szydlovou 8.12.2017
    Očekávané se stalo skutkem. Polská premiérka ustoupila rozhodnutí předsedy PiS Kaczyńského a rezignovala na svou funkci premiérky pár hodin po tom co v polském Sejmu ustála pokus o vyjádření nedůvěry její vládě polskou opozicí. Polský prezident bude mít vliv na zahraniční politiku Polska a je téměř jisté, že dojde k výměně polského ministra zahraničí. Kdo […]
    Jaromír Piskoř
  • Nový český velvyslanec ve Varšavě 7.12.2017
    Nový český velvyslanec v Polsku Dr. Ivan Jestřáb je určitě zkušený diplomat a po svých štacích na několika ambasádách bude určitě schopen zvládnou úřad ve Varšavě. Bývalý poradce Špidly a bývalý politický ředitel Ministerstva zahraničních věcí České republiky za vládnutí Luboše Zaorálka z ČSSD se stihl na čtyři roky „oddelegovat“ k našim severním sousedům. Marek […]
    Jaromír Piskoř
  • Polsku došla trpělivost. Evropo, musíš se chránit před uprchlíky! 7.12.2017
    Na YouTube kanálu polského Ministerstva vnitra se objevilo video, které varuje před následky migrační krize. Zdůrazňuje se v něm, že ne zdaleka každý imigrant je uprchlík z válečné zóny. A nabádá, aby Evropa otevřela oči a začala chránit své vlastní obyvatelstvo. Video na začátku popisuje proces, který se odehrál v nedávném období. „V posledních čtyřech […]
    Jaromír Piskoř