Connect with us
Reklama



Co ochutnat

Hovězí maso se dusí s hlávkovým a vepřové s kyselým zelí

Publikoval před

BigosBigos je jídlo, které se vesměs vaří v zimních měsících. Je holt tedy čas na toto téma. Do Polska se pravděpodobně dostal spolu s králem Vladislavem II. Jagellem, který toto jídlo podával na jím pořádaných lovech (dle české wikipedie) a polské zdroje o původu slova uvádějí že má původ v „sekání na drobné kousky“.

Bigos je praktické a syté jídlo, které vydrží poživatelné delší dobu a i proto měl asi úspěch u armád, v tehdejší době se po dnešní Evropě potulujících. Existuje mnoho receptů přípravy Bigosu, ale liší se hlavně variantami různých přísad. Postatou je drobně nakrájené zelí a maso. Zelí kyselé a hlávkové, masa nelépe několik druhů a poslední době přibyla i varianta vegetariánská (?).

Receptů na Bigos je v samotném Polsku stovky a skoro by se dalo napsat, že každá polská rodina vaří svůj zaručeně nejlepší Bigos. Je to trochu jako s českou svíčkovou či segedínským gulášem. Můj vyzkoušený recept pochází z českého Slezska a od tradičního staropolského se moc neliší.

Ingredience:

1 kg hlávkového zelí
750 g kyselého zelí
30 – 50 g sušených hub
4 cibule
2 lžíce sádla
250 g vepřového masa
250 g hovězího masa
150 g uzeného bůčku
250 g libové klobásy
100 g sušených švestek
3 jablka
2 bobkové listy
10 zrnek celého pepře
5 zrnek nového koření
2-3 deci červeného stolního vína
dle chuti – sůl, mletý pepř, kmín, ocet, cukr (med)

Postup:

Sušené houby a švestky předem namočíme (zvlášť). Na drobno nasekané hlávkové zelí prolijeme vařící vodou. Na sádle osmahneme cibuli a na kostičky nakrájené ochucené hovězí maso, které zprudka krátce zatáhneme. Dodáme zelí, zalijeme trochou vody či vývaru, podle chuti a zvyku kmín či další přísady a dusíme. Když je hovězí maso měkké dodáme houby a švestky. V další pánvi či hrnci, k na sádle osmažené cibulce, přidáme bůček, vepřové maso a posléze kyselé zelí. Dusíme. Máme-li masa v obou hrncích měkká, spojíme obé do jednoho velkého hrnce, přidáme na hrubo nastrouhaná jablka, klobásu (raději ne moc tučnou) a zalijeme vínem. Pár minut podusíme a dle chuti okořeníme.

V tomto receptu se zachovává pravidlo, že hovězí maso se dusí s hlávkovým a vepřové s kyselým zelí. Názory bigosologů se zde rozcházejí. Někteří maso připravují zvlášť na pánvích každé trochu jinak okořeněné, někteří bez dušení v zelí, ale dohromady na jedné pánvi. Variant přísad v závěrečném míchání je mnoho. Dodávají se další masa, například telecí, kachna či uzená žebra, ale také brambory nebo strouhaná červená řepa. V dochucovadlech figuruje mnohdy med, tvrdý alkohol, citron či různé byliny.

Bigos je prý nejlepší za 3 dny, když se všechny chutě spojí. Nejlepší Bigos v životě jsem jedl na horské chatě na polské straně Broumovské vrchoviny a paní domu tvrdila, že v tom zavařovacím hrnci ve sklepě na nás čekal 14 dnů. Každopádně Bigos dokáže velmi dobře „zestárnout“ i naporcovaný v mrazáku. Vegetariánskou variantu se sójovými kostkami a nevímčímještě bezmasým jsem nikdy neokusil, takže k ní nic smysluplného napsat nemohu.

jp

 

 

 

Continue Reading
Komentujte

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Co ochutnat

Tlustý čtvrtek

Publikoval před

Poslední čtvrtek masopustu je v Polsku nerozlučně spjat s koblihami. Tradice oddávání se tomuto sladkému potěšení je v Polsku dlouhá několik století.  Dnes můžete v Polsku koupit koblihy téměř kdekoliv. Není divu, Poláci tento den zkonzumují kolem 100 milionů těchto sladkých plněných koulí, což je na jednoho „statistického Kowalského“ dvě a půl koblihy. I když jsou koblihy v supermarketech za velmi nízké ceny, polští spotřebitelé stojí i tři hodiny před vyhlášenými pekařstvími, aby sobě a svým blízkým zajistili tuto sladkou pochoutku. Druhů koblih je nepočítaně a na své si přijde každý. Polská tradice je pro jiné národy dosti málo pochopitelná obzvláště proto, že její termín je pohyblivý. Letos se slaví dnes. Příští rok až 28. února.

Pokračovat ve čtení

Co ochutnat

Pití piva na veřejnosti má být v Polsku zakázáno

Publikoval před

 

Podle návrhu poslanců PiS má v Polsku platit zákon, který dává tamním obcím právo omezit dostupnost alkoholu. Návrh zákona umožní obcím, aby mohly zakázat prodej alkoholu od 22 do 6. hodiny ranní. Zákaz se má týkat i piva nebo umožnit obcím omezit licencí prodej alkoholu v jednotlivých prodejnách. Zakázáno úplně má být pití alkoholu na veřejných místech s výjimkou míst k tomu určených. Jen radní obce mohou navíc vyznačit, kde takovýto zákaz na veřejných místech platit nebude.

(rmf24.pl)

Pokračovat ve čtení

Co ochutnat

Taštičky s kořenovou zeleninou a Lučinou

Publikoval před

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWrocław je překrásné město v polském Dolním Slezsku. Protéká jím řeka Odra, která se zde dělí do několika koryt a tak vytváří mnoho ostrovů, které spojuje přes 300 mostů. Poklidnou atmosférou a maloměstským charakterem mi připomíná Brno, možná proto se sem tak ráda vracím. Určující pro Wrocław je poválečný vývoj, kdy odešlo většinové německé obyvatelstvo a přistěhovali se Poláci z východu, z oblastí, které byly odstoupeny Sovětskému svazu, tedy především z okolí Lvova a z Litvy. Jejich krásný východní akcent je v ulicích slyšet dodnes. Ve Wrocławi jsem kdysi strávila dvakrát měsíc prázdnin na letní škole polštiny, a tak jsem s velkým nadšením uvítala nabídku polské ambasády (Pokračování textu…)

Pokračovat ve čtení
Advertisement

Nejnovější příspěvky

Advertisement
Advertisement

Facebook

  • Trochu praštěné polské rekordy podle Guinessovy knihy 20.4.2018
    Hugh Beave, ředitel pivovaru Giuness, byl u začátku vydávání (1955) Guinessovy knihy rekordů. Poláci tam dnes mají 50 rekordů. 272 potápěčů se naráz potopilo v zatopeném dole v Jaworzynie. Mariusz Pudzianowski je tam zapsán jako ten, který obdržel nejvíc titulů nejsilnějšího muže světa. Z Polska pochází i největší nafukovací míč na světě či nejtěžší borůvka.Známý […]
    Jaromír Piskoř
  • dTest: Poláci mají kvalitnější levné párky 20.4.2018
    V případě točeného salámu, měkkého salámu a tlustých párků výrobky zakoupené v ČR nevyšly dobře. U točeného salámu byl český výrobek třetí ze čtyř. U měkkého salámu byl pátý z pěti. U silných párků třetí ze čtyř. Německý výrobce naopak zvítězil u prvních dvou položek, u silných párků obsadil druhé místo. První byl polský produkt. […]
    Jaromír Piskoř
  • Polsko těžilo ve vzácném pralese protizákonně, přesto je bez trestu 19.4.2018
    Těžba dřeva v UNESCO chráněném Bělověžském pralese v Polsku porušuje zákony Evropské unie, rozhodl unijní Soudní dvůr. Dal za pravdu žalobě podané Evropskou komisí. Polsku přesto nehrozí žádný trest. Ekologové, kteří proti devastujícímu kácení stromů dlouhodobě protestují, označili verdikt za trpké vítězství. Unijní soud dal Evropské komisi nyní za pravdu v tom, že rozhodnutí polských […]
    Jaromír Piskoř