Connect with us
Reklama




Aktuality

Závidím Čechům jejich přístup k životu

Published

on

S Remigiuszem Rączkou – slavným slezským kuchařem, hvězdou televize „TVP Katowice“ – o vaření v pohraničí. Je majitelem logo-region-opavskopopulární restaurace ve městě Wodzisław Śląski, kterou rádi ji navštěvují i čeští hosté.

Jaká kulinářská spojení se vám vybaví ve spojitosti s českou kuchyní?

– Zaprvé to bude veškeré malé, křehké vánoční cukroví. Slavné vosí úly, ty zcela jistě pocházejí z Česka, také koláč k nám „přišel“ z Moravy. Vím, že i hrachová polévka má český původ, podobně jako kyselo se smetanou. Také ve všudypřítomném kmínu ve slezské kuchyni vidím český vliv. Musím ještě zmínit houskové knedlíky podávané k huse. Nedokážu najednou vyjmenovat všechno, ale podobných prvků je v našich regionálních jídlech hodně.

Byl jste pozván do Krzanowic blízko české hranice, abyste popovídal o společných tradicích pohraničí. Ukázalo se, že je znáte z vlastního domu. Co se u vás doma jídalo?

Takové jídlo se u nás doma připravovalo a připravuje stále. Moje babička připravovala Hauskyjzu, to je domácí sýr. Sázená vajíčka, připečené brambory, jelita, kyselé zelí – jejich chuť jsem poznal v rodinném domě a snažím se tyto chutě kultivovat. Taková kuchyně je chutná, hutná a výživná. Uvědomuji si, že čas rychle utíká a že mnoho z těchto jídel začíná být historickou minulostí. V mém případě jsou ale přítomny každodenně, je to takový můj všední chléb. Smutné však je, že moji známí již tato jídla neznají. Mnoho lidí dnes staví na polotovarech. Když vyprávím mé generaci, čili třicátníkům a čtyřicátníkům o těchto věcech, mávají rukou a říkají, že to kdysi jedli, ale dnes už se taková jídla nedělají. A to je přece součást našeho kulturního dědictví, které již později bude těžké obnovit. Pro mě je to vlastně koníček. Dokud to pánbůh dovolí, budu takovou kuchyni, která mi dává sílu a zdraví, doporučovat.

Občanům Krzanowic jste servíroval jedno z jídel známých na obou stranách hranice, čili kyselo. Proč jste si vybral zrovna toto jídlo?

Paní Anna z kulturního domu mě navštívila, abychom dohodli menu při návštěvě Krzanowic. Nabídl jsem kyselo z kvásku, kvašeného zelí, ale paní Anna na to: já to neznám. Poptala se lidí, ale ti to také znali málo, protože takové kyselo je v našem okolí připravované častěji než zde. Takže jsem vybral kyselo na bázi smetany.

Je ještě něco, co závidíte Čechům v jejich kuchyni?

Nezávidím Čechům kuchyni, protože si myslím, že ta naše je lepší. Musím ale zmínit, že jeden Čech mě naučil přidávat do bramborových placek pivo. Ty jsou pak díky tomu pružnější a křupavější. Malé množství piva přináší velký efekt, protože nám zapracuje droždí. Čechům závidím něco jiného, než je jídlo. Umí se lépe bavit, než to umíme my ve Slezsku. Navštěvují restaurace. Po práci si zajdou do hospody. Na život se dívají trošku jinak než my. Mají jinou mentalitu. V minulosti nemávali šavličkou, ale bylo pro ně vždy také důležité, aby jim zůstalo i dobré jídlo a pivo. Závidím jim tedy ten určitý klid. My se více honíme, chceme být top – nejlepší. To není dobré ani pro játra, ani pro nervy. To bych radil, abychom si vzali příklad z Čechů. Vést uvolněnější život.

Navštěvujete české restaurace?

To spíše častěji vítám Čechy u sebe. Objednají si kyselo z podmáslí, rádi ochutnávají roládu a také jazyky. Jsou to milí a sympatičtí hosté. Nevím, jak se o mně dověděli. Přijíždějí z Bohumína, Karviné, Ostravy. Já si v Česku kupuji vždy hlavně dobré pivo. Mám rád černého Kozla, který je takový silnější. Je to povinnost. Bývám občas v Karviné, jezdím tam na výlety na kole. Já si ale víc pamatuji chutě, než místa, kde jsem jedl.

Co byste Čechům doporučil v rámci jídla ve Slezsku?

Mají rádi naše „kluski“, tedy bramborové knedlíčky, takže doporučil bych oboje – černé i bílé. Navrhl bych také králíka. Je známý i v jejich kuchyni, ale ve Slezsku má zvláštní význam, protože tady každá domácnost měla králíkárnu a králíky. Zdejší Slezan měl doma holuby a králíky. Je to navíc i můj koníček, rád chodím ke králíkům a přitom relaxuji. Někdo může říct, to je ale hlupák, vždyť máme 21. století a Rączka chodí ke králíkům. Přináší mi to ale velkou radost. Pocházím ze zemědělskohornické rodiny, takže to možná proudí v mé krvi. Jak přijde jaro, kupuji 100 pytlíků semen a jdu na pole. Každý rok mám toho více a více, jedná se asi o nějakou vesmírnou energii, která na mě vždy sestoupí, takže to musím udělat.

Autor: Mariusz Weidner, REGION OPAVSKO

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Aktuality

Polský výrobce kabanosů zpochybňuje českou inspekci

Published

on

Česká zemědělská a potravinářská inspekce stáhla z prodeje tří typy polského Kabanosu, prodávané v síti Kaufland. Důvodem byl příliš malý – podle českých kontrolorů – obsah masa ve výrobku. Klasický vepřový kabanos podle inspektorů obsahoval o 20 g méně masa na 100 g výrobku, než deklaroval polský výrobce (122 g vepřového masa na 100 g výrobku místo 142 g).

Polský výrobce tvrdí, že deklarovaný obsah masa v kabanosech je správný. Poukazuje na to, že čeští inspektoři mohli svůj výsledek získat pomocí jiné zkušební metody, než je tomu v nařízení EU. Podle polského výrobce se může jednat o nevěrohodnou informaci, která klame spotřebitele.

„Tímto prohlašujeme, že Tarczyński SA určuje obsah masa ve všech vyráběných výrobcích v souladu s Nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011, Příloha VII, část B, bod 17. Podle výše uvedeného, uvádíme obsah masa na základě receptu, založeného výhradně na definici masa podle Nařízení, které je univerzálně použitelné ve všech zemích Evropské unie.“ zdůraznil v prohlášení zaslaném Gazetě Wyborczej Radosław Chmurak, obchodní ředitel společnosti Tarczyński.

gazeta.pl

Tisková zpráva SZPI zde.

 

 

Continue Reading

Aktuality

Polský soud: 3 měsíce vězení za zabíjení kaprů samodomagilotinou bez omráčení

Published

on

Okresní soud v polské Krotoszyně odsoudil postaršího prodavače kaprů na tři měsíce vězení za zabíjení ryb bez předchozího omráčení. Výrok není pravomocný. Wojciech C. byl obviněn ze špatného zacházení se zvláštní krutostí. Ke zločinu došlo v prosinci 2018 na městském trhu ve Velkém Krotoszyně. Policisté byli informováni aktivisty z Nadace Viva. Polský soud kromě trestu nařídil prodavači zaplatit 1 000 zlotých pokuty a také uhradit náklady na právní zastoupení Nadace Viva. Soud rozhodl i o zabavení gilotiny, kterou muž zabíjel kapry „- informuje místní organizace pro ochranu zvířat.

Continue Reading

Aktuality

Ostrý a hlasitý opoziční hlas byl umlčen

Published

on

„Nedopustil jsem se žádného zločinu. Ale za vlády PiS jsou možné různé věci.“ prohlásil opoziční poslanec Stefan Niesiołowski. Polské státní zastupitelství obvinilo poslance Niesiołowského z toho, že nezákonně zajistil dvěma polským podnikatelům lukrativní zakázky v hodnotě několika milionů zlotých. Místo úplatku využíval služeb prostitutek placených zatčenými podnikateli. Podnikatelům bylo sděleno obvinění z korupčních zločinů a kuplířství.

Poslanec Niesiołowski se vzdal imunity. V rozhovoru pro polský bulvár Super Express řekl, že už nebude kandidovat v podzimních parlamentních volbách a že opouští politiku. „Je to kampaň a pomluvy“ řekl o únicích z vyšetřovacího spisu. „Z morálního hlediska nevidím žádný důvod vysvětlovat něco protikorupčním policistům. Od toho je moje manželka. A pokud jde o téma korupce, je to naprosto nepravdivé. Nedal jsem nikomu nic a nevzal jsem od nikoho ani jeden zlotý úplatku.“ říká Niesiołowski.

Z policejních odposlechů obviněných podnikatelů ovšem vyplývá, že sedmdesátiletý polský poslanec si užíval za jejich peníze placený sex nejméně v třiceti případech, a dokonce museli zaplatit i jím zpřelámanou postel. V uniklém policejním spisu jsou i svědectví nejméně šesti prostitutek s pikantními podrobnostmi. Velmi ostrý a hlasitý opoziční hlas tepající morální pozice polských vládních politiků byl tak nenávratně umlčen. Bez komentáře ponechán fakt, že se jej žádný z polských opozičních politiků slovem nezastal. 

Continue Reading
Advertisement

Nejnovější příspěvky

Advertisement

Advertisement

Facebook

  • Polský výrobce kabanosů zpochybňuje českou inspekci 15.3.2019
    Česká zemědělská a potravinářská inspekce stáhla z prodeje tří typy polského Kabanosu, prodávané v síti Kaufland. Důvodem byl příliš malý – podle českých kontrolorů – obsah masa ve výrobku. Klasický vepřový kabanos podle inspektorů obsahoval o 20 g méně masa na 100 g výrobku, než deklaroval polský výrobce (122 g vepřového masa na 100 g […]
    Jaromír Piskoř
  • Polský soud: 3 měsíce vězení za zabíjení kaprů samodomagilotinou bez omráčení 12.3.2019
    Okresní soud v polské Krotoszyně odsoudil postaršího prodavače kaprů na tři měsíce vězení za zabíjení ryb bez předchozího omráčení. Výrok není pravomocný. Wojciech C. byl obviněn ze špatného zacházení se zvláštní krutostí. Ke zločinu došlo v prosinci 2018 na městském trhu ve Velkém Krotoszyně. Policisté byli informováni aktivisty z Nadace Viva. Polský soud kromě trestu […]
    Jaromír Piskoř
  • Ostrý a hlasitý opoziční hlas byl umlčen 12.3.2019
    „Nedopustil jsem se žádného zločinu. Ale za vlády PiS jsou možné různé věci.“ prohlásil opoziční poslanec Stefan Niesiołowski. Polské státní zastupitelství obvinilo poslance Niesiołowského z toho, že nezákonně zajistil dvěma polským podnikatelům lukrativní zakázky v hodnotě několika milionů zlotých. Místo úplatku využíval služeb prostitutek placených zatčenými podnikateli. Podnikatelům bylo sděleno obvinění z korupčních zločinů a […]
    Jaromír Piskoř

Aktuality